Hummus, Humus


Hummus is een meze uit het Midden Oosten. Dit vegetarische gerecht van kikkererwten geniet al jaren grote populariteit in Turkije, maar ook in landen als o.a. Griekenland, Libanon, Syrië en Israël. Je kan hummus eten op de boterham of op een toastje smeren als starter. Ook als bijgerecht bij vlees is het fantastisch. Turkse hummus wordt gemaakt met knoflook en tahin. Dit laatste is een saus van sesamzaad, zoals we die ook gebruiken in katmer.

Ingrediënten:
  • 1 1/2 glas kikkererwten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 citroen (voor sap)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • komijn
  • gedroogde rode peper
  • zout
Bereiding:
  1. Week de kikkererwten uit het blik en was ze met stromend water,
  2. Pel de schil van de kikkererwten een voor een,
  3. Schil de knoflook,
  4. Voeg de kikkererwten, knoflook, olijfolie, tahin, citroensap, komijn en zout samen. Pureer het geheel in een blender tot het een crèmeachtige massa wordt.
  5. Serveer de hummus met gedroogde rode peper daarop.
Tip: Je kan de hummus je eigen smaak geven door meer of minder knoflook, of citroensap eraan toe te voegen.

Afiyet olsun!